Интервју со Драган Василески: Пендаровски во кампања ќе се „вади” на НАТО

posted in: Вести, Интервјуа | 0

Силјановска е кандидат која со своите настапа во предизборието и најавени политички потези ќе ги привлече неопределените гласачи.Пендаровски во кампања ќе се „вади” на НАТО. Ова се ставовите кои Драган василески, Претседател на Нова Либерална партија ги искажа во интервју за Курир.

1.Претстојат Преседателски избори, каква кампања очекувате, или според вас на што треба да се стави акцент?

– Претседателските избори,овој пат се многу поспецифичниод сите претходни. Причината е актуелната политичка ситуација која ништо добро не и ветува на Република Македонија. Претседателските кандидати се интелектуалци и треба да стават акцент на ингеренциите на Претседателот, но не знам како од својот вокабулар би успеале да ги оттргнат сите овие секојдневни небулози кои се случуваат во  македонското опшество и правосудниот систем, и задираат во идентитетот на македонскиот народ, а се предизвикани од владеачкото мнозинство. Во секој случај,очекувам кампања во која Пендаровски ќе се “вади” на НАТО и на ништо друго, а Силјановска ќе се води од направените грешки на оваа власт нудејќи правни алтернативи како тие да се решат или подобрат. Интересно ќе бида да се види и како Пендароски и со кои ветувања ќе се додворува на албанското гласачко тело на ДУИ, со кои немал најсјајна комуникациија во минатото и дали тие воопшто се спремни да му простат. Очекувам Силјановска, на паметно интелектуален начин да го “сомеле” својот противник во предизборната кампања и на тој начин да ги придобие неопределените гласачи.

2.  Што велите, каква би била ситуацијата доколку победи Пендаровски, а што очекувате од Слијановска?

– Доколку победи Пендаровски, СДСМ ја добива апсолутната власт во Македонија, а со оглед на тоа како ја практицира власта до сега, тешко дека државата ќе се води во вистнска насока.Тоа ќе продуцира нова поголема криза во државата, на крилјата на еден “режим” кој тогаш ќе нема никаква кочница. Од друга страна, според најавите на Силјановска, претпоставувам дека по нејзиното застанување на чело на државата, ќе се обиде и ќе успее да ја стави таа кочница во губењето на македонскиот идентитет, употребувајќи ги правните алатки кои и стојат на располагање.Тука пред се мислам на Законот за јазици. Во Силјановска, граѓаните гледаат надеж дека ќе биде исправена неправдата која им е нанесена од оваа власт.
3. Што велите за ситуацијата во државав, задоволни ли се Ромите од случувањата?
– Ситуацијата во Македонија не е онаква каква што некои се обидуваат да ја претстават. На економски план тонеме и всушност целокупната внатрешна полтика ни е катастрофална. Од она што го гледам и слушам низ градовите во нашава држава, сите помали етнички заедници не се задоволни од сервираното законско решение на Законот за јазици и се чуствуваат потценети и обесправени. Сепак, најдобро би било ромите сами да кажат што за нив направила претходната власт, а што оваа.

Leave a Reply